wp

Artezyen Kuyu Temizliği


Artezyen Kuyu Temizliği

Artezyen Kuyu Temizliği 

Artezyen kuyu temizliği, su kuyuları arasında artezyen su kuyuları daha önemli bir yere sahiptir. Bilindiği üzere su kuyuları genel olarak isteğe bağlı açılır. Farklı kullanım alanlarına özgü farklı su kuyu çeşitleri bulunur. Artezyen su kuyuları diğer su kuyularından farklı olarak çoğu zaman yer altından kendiliğinden çıkar.

Yer altı su kaynakları belli bir doluluk hacmine ulaştıkları takdirde var olan suyu belli bir basınç ile itmeye başlar. Kayalıklar altında bulunan yumuşak toprak yapısı ve boşluklardan faydalanan bu itilen su yer yüzeyine sahip olduğu basınç ile kendiliğinden ulaşır. Sahip olduğu basınç ile yer yüzeyine ulaşan bu su kuyularına artezyen su kuyusu adı verilir. Kimi zaman da yer altı su kaynaklarına biriken basınç suyun yer yüzeyine ulaşması için yeterli gelmez. Bu tür yetersiz basınç halinde yer altı su kaynağı belli bir yüzeye kadar yükselebilir. Var olan bu yer altı su kaynağını yer yüzeyine çıkarmak amacıyla belli başlı ekipmanlar kullanılarak su emilir. Bu emilme sayesinde artezyen su kaynağı yer yüzeyine daha hacimli ve daha basınçlı bir şekilde ulaşır.

Artezyen kuyu temizliği diğer su kuyularına ilişkin yapılacak kuyu temizliği işlemlerinden daha önemlidir. Bunun nedeni ise yer altı su kaynağının belli bir yüzeye kadar kendi basıncı ile yükselmesi gösterilir. Yer altı su kaynakları genel olarak bir birikinti halindedir. Bu birikintilere su kuyuları ve su boruları ile doğrudan ulaşılarak suların doğrudan yüzeye çıkması sağlanır. Su kuyuları ve su boruları ile doğrudan yüzeye çıkan bu yer altı su kaynakları daha temiz ve daha hijyenik yapıda olur. Artezyen su kuyuları ise yer altı su kaynağı birikintisinden sahip olduğu basınç ile belli bir toprak katmanına kadar kendiliğinden yükselir. Bu yükselme sürecinde yer altı su kaynağı çok fazla kaya ve toprak birikintisine temas edeceği için kirlenme ya da hijyenik yapısını kaybetme gibi durumlar ortaya çıkar. Bu kirlenmenin yanı sıra çoğu zaman da artezyen su kaynakları ve su kuyuları harici olarak birçok sebepten dolayı kirlenebilir. Bu tür durumlarda akla ilk gelen ise artezyen kuyu temizliği nasıl yapılır? Sorusudur.

Genel olarak artezyen su kuyularında dalgıç pompası, dalgıç motoru ve suyun yüzeye çıkması için su boruları kullanılmaz. Bu nedenle artezyen kuyularının yağlanması ya da oksitlenmesi de çok sık rastlanan bir durum değildir. Artezyen su kuyularında kendi sahip oldukları bir basınç bulunur. Kimi zaman bu basınç azalacağı için su yollarında tıkanma ya da kapanma gibi bir durum da olabilir. Bunun dışında akma hızı yavaşlayan artezyen su kuyuları çamurlu olarak akmaya başlayabilir. Buna benzer daha birçok farklı nedenden dolayı artezyen su kuyularının temizlenmesi gerekir. artezyen kuyu temizliği işlemlerinde genel olarak düşük basınçlı kompresörler ile enjeksiyon yöntemi kullanılarak temizleme işlemi gerçekleştirilir. Kullanılan bu yöntem ile kuyunun içerisine hava ikmali gerçekleştirilir. İlk olarak artezyen su kuyusunun içerisine boş bir boru indirilir. Ardından kuyu dibine inen borunun altından basınçlı hava verilir. Burada verilen basıncın çok yüksek olmamasına özen gösterilmelidir. Yüksek basınç verilmesi halinde artezyen kuyunun doğal yapısı bozulabilir ve kuyunun kapanmasına sebep olunabilir. Artezyen kuyunun dibine yapılan hava ikmali neticesinde artezyen su hava ile birlikte belli bir basınç ile yukarı doğru çıkar. Bu sayede artezyen su kaynağının yer yüzeyine çıkması esnasında engel olan taş, çakıl ya da farklı materyaller de yüzeye çıkartılmış olur. Bu sayede artezyen kuyunun sahip olduğu doğal çıkış yolu daha geniş ve ferah bir şekilde açılır.

Artezyen Kuyu Temizliği Nasıl Yapılır?

Artezyen kuyu temizliği nasıl yapılır? Sorusunun ardından akla ikinci olarak gelen soru ise artezyen kuyu temizliği ne zaman yapılır? Sorusudur. Artezyen su kuyuları yağmur, kar ve yer altı su birikintilerinden yoğun bir şekilde etkilenir. Türkiye coğrafi yapısı ve jeopolitik konumu nedeniyle en çok yağmur ve kar sularını da Nisan ve Mayıs aylarında alır. Toprak bu zamanlarda yoğun olarak su emer. Emilen bu sular da doğrudan yer altı su birikintileri ile artezyen kuyulara karışır. Yağmur ve kar suları toprak tarafından emildikleri için yer altı su birikintilerinin bulanıklaşmasına ve çamurlu akmasına neden olur. Artezyen kuyular da Nisan ve Mayıs aylarında bulanık ve çamurlu akabilir. Bu aylarda yapılacak artezyen kuyu temizleme işlemleri hem artezyen suyun daha berrak akmasını sağlar hem de artezyen kuyu ile yer altı su kaynakları arasındaki su yollarının açılmasını önler. Bu temizleme işlemi Nisan ve Mayıs aylarında yağıldığı takdirde artezyen kuyuda yer alan tıkanıklıklar da açılır.

Artezyen kuyu temizleme işlemi en az yılda bir defa yapılmalıdır. Diğer su kuyularından farklı olan artezyen kuyusunda dalgıç pompa ve dalgıç motoru gibi ekipmanlar olmadığı içim daha kolay ve daha pratik bir şekilde kuyu temizleme işlemi gerçekleştirilir. Buna rağmen artezyen kuyu temizliği ortalama 1 gün içerisinde tamamlanır.

Artezyen su kuyuları eğer içme suyu olarak kullanılıyor ise çok dikkatli olmak gerekir. bu tür su kaynakları daha çok toprak katmanı arasından geçtiği için birçok farklı bakteriyi de bünyesinde barındırabilir. Bu bakterilerin başında ise ecori bakteri ile kolform bakteri gelir. Bu bakteriler insan sağlığına zararlı olduğu için en az 3 ayda bir defa artezyen suyunun ilişkin analiz yaptırılmalıdır. Bu analizlere göre suyun kullanımına ilişkin yöntemler tespit edilmelidir. Artezyen su kuyuları sahip oldukları bakteriler nedeniyle içme suyu olarak kullanılmadan önce bir arıtmadan geçirilirler. Arıtma sisteminde geçen artezyen su kaynağı bu şekilde daha rahat kullanılabilir. istanbul kuyu temizleme firmaları, kuyu temizleme istanbul, kuyu temizleme firmaları, artezyen kuyu temizleme