wp

Drenaj Kuyusu Temizleme


Drenaj Kuyusu Temizleme

Drenaj Kuyusu Temizleme

Drenaj kuyuları genel olarak yapı temellerinde, konut, fabrika, iş yeri, tesis, köprü ve viyadük tarzı bölgelerde yüzeysel ve yar altı sularının açacağı zararları önlemek amacıyla açılır. Genel olarak silindir ya da dikdörtgen şeklinde ve betonarmeden yapılırlar.

Drenaj kuyusu temizleme işlemi, sondaj kuyusu ve keson kuyu temizleme işlemlerinden çok farklıdır. Sondaj kuyusu ve keson kuyularda yapılan temizliğin amacı suyun kalitesini arttırmak ve kuyunun kullanım ömrü ile hijyenik özelliklerini en üst seviyeye çıkarmaktır. Drenaj kuyularında aslında yer altı su kaynaklarına ulaşıp bu su kaynaklarını kullanıma açma gibi bir durum söz konusu değildir. Drenaj kuyularında amaç yağmur ve kar sularının birikerek yapı temellerine, daire ve işyerleri ile köprü ve viyadük tarzı yapılara zarar vermesini önlemektir. Yüzeysel meydana gelen bu tarz sular drenaj kuyularında birikir. Biriken sular drenaj pompaları ile güvenli bir şekilde boşaltılır. Drenaj kuyularının bu özelliği sayesinde yapıların temeli neme ve çürümeye karşı daha dayanıklı olurken ani su birikintileri nedeni ile de iş yerleri ve dairelerin su basması önlenmiş olur.

Drenaj kuyuları çok fazla derinliğe sahip değildir. Özellikle yağmur ve kar sularının şiddetlendiği zaman aralıklarında bu sular ile birlikte çamur ve kil tarzı birikintiler de su ile birlikte drenaj kuyularına dolar. Çamur, kil, çakıl ve taş tarzı bu birikintiler zamanla drenaj kuyularının dibini doldurarak kuyunun su kapasitesinin azalmasına ve hacminin düşmesine neden olur.  Bu tür durumda drenaj kuyuları alabilecek kapasitenin çok altında bir su ile dolar. Fazla gelen su yapı temellerine zarar verebileceği gibi oluşabilecek taşma sonucunda da iş yerleri ve dairelerin su basması sorunu ortaya çıkar. Aslında yapılacak drenaj kuyu temizleme işlemi ile oluşabilecek birçok zararın önüne geçilebilmektedir.

Drenaj kuyu temizliği işlemi yapılmadan önce kuyunun içerisinde bulunan dalgıç pompa sistemleri tamamen çıkarılır. Kuyu içerisine yerleştirilmiş ve dalgıç pompası ile dalgıç motorunun çalışmasına imkan sağlayan tüm elektrik aksamları kapatılır. Drenaj kuyularının dibinde çamur, kil ya da çakıl tarzı birikintiler oluştuğu için bunların temizlenme işleminde beden gücüne ihtiyaç duyulur. Tecrübeli ve dikkatli bir çalışan drenaj kuyusunun dibine inerek kuyu dibinde yer alan tortuları kova yardımı ile dışarı aktarır. Bu işlem drenaj kuyusunun dibinde tortu kalmayıncaya kadar devam edilir. Drenaj kuyu temizliği yapılırken dikkat ve tecrübe son derece önemlidir. Ani su baskınlarının olabileceği zaman dilimlerinde ya da şiddetli yağışların akabinde hemen drenaj kuyu temizleme işlemi yapılmamalıdır. Kuyunun dibinin bataklık niteliğinde olduğu düşünüldüğünde ani su baskını ile kuyunun su ile dolması ve içerisinde çalışan kişinin mahsur kalması ihtimali her zaman vardır. Bu tür durumlar ile karşılaşmamak amacıyla drenaj kuyu temizleme işlemlerini alanında uzman ve tecrübeli kişi ya da firmalara yaptırmak gerekir.

Drenaj kuyu temizleme işlemi bittikten sonra drenaj pompası ve drenaj motoru başta olmak üzere tüm ekipmanlar eski haline getirilir. Kapatılan elektrik aksamları faal hale getirilerek drenaj pompasının çalışması sağlanır.

Drenaj kuyularında biriken su yağmur, kar ve çevresel su birikintileri olduğu için belli bir arıtma sisteminde geçirilerek farklı alanlarda tekrar kullanılabilmektedir. Bu amaçla drenaj kuyu temizleme işlemi yapılmadan önce drenaj kuyusunda biriken sular belli alanlara alınarak arıtılabilmektedir. Bu tarz sular özellikle apartman ya da sosyal tesislerde sifon suyu olarak kullanılmaktadır. Bu geri dönüşüm projesi kapsamında yılda her apartmanda tonlarca sudan tasarruf sağlanmaktadır.