Keson kuyu temizliği Yer altı su kaynakları özellikle yağmur ve kar sularının uzun zaman boyunca emilmesi ve bu emilen suların yer altı katmanlarından süzülerek birikebileceği bir boşluk bulması ile oluşur. Yer altı katmanları çeşitli incelik ve kalınlıkta olması sebebi ile emilen bu yağmur ve kar sularının doğal bir süzgeçten geçmesini sağlar. Yar altında bulunan boşlukların hacmine göre büyüklükte su kaynağı oluşur. Bu yer altı su kaynaklarını hem gündelik hayatta hem de tarımsal ve hayvansal sulama amacıyla kullanmak için yer yüzeyine çıkarmak gerekir. Bunun belli başlı yöntemleri vardır. Yer altı su kaynaklarına ulaşmak ve bu su kaynaklarını yüzeye çıkarmanın en bilinen ve en çok kullanılan yöntemi ise su kuyusu ya da diğer bir adı ile sondaj kuyusu açmaktır.
Su kuyuları açılış yöntemlerine ve farklı kriterlere göre çeşitlere ayrılır. Keson kuyu da bu su kuyu çeşitlerinden biridir. Keson kuyular özellikle sağlam olmayan zemin yapısına kurulur. Kuyunun çapı 10 ile 12 metre kadardır. Kuyu açılırken toprak çökmesi olma ihtimali yüksek olduğu için uzman ekipler tarafından açılması son derece önemlidir. Toprak yapısının yumuşak olması dolayısı ile yeraltına çok fazla inilmeden kuyu açma işlemi gerçekleştirilir. Keson kuyu istenilen çapta açıldıktan sonra toprak yapısının yumuşak olması nedeni ile güçlendirme yapılır. Yumuşak toprakta açılan kuyunun dibine kadar iç kısmından beton atılır. Çok fazla kalınlığa sahip olmayan bu beton hem keson kuyunun kapanmasını önler hem de oluşabilecek çökme ya da kayma riskini minimum seviyede tutar.
Keson kuyu faaliyete sokulmadan önce ya da faaliyete açıldıktan belli bir zaman sonra keson kuyu temizliği yapılır. Yumuşak toprak yapısına sahip alanlarda açılan bu tarz su kuyularının diğer sondaj kuyularına nazaran çamurlanması, kirlenmesi ya da tıkanıp kapanması daha kolay olur. Bu nedenle keson kuyu temizliği diğer kuyu temizleme işlemlerinden bir adım daha öne çıkar.
Kuyu temizleme işlemleri genel olarak kuyunun içerisinde var olan dalgıç pompası, dalgıç motoru, pvc borular ve diğer ekipmanların tamamen kuyudan çıkarıldıktan sonra başlar. Kullanılan basınçlı hava tekniği ile kuyu temizleme işlemleri gerçekleştirilir. Keson kuyu temizliği standart kuyu temizleme işlemlerinden biraz daha farklıdır. Keson kuyularda yüksek kapasite drenaj pompası ve çıkrık kullanılır. Beden gücü ile yapılan bir temizleme işlemidir. Kuyunun dibine inileceği için çok dikkat edilmesi gerekir. tamamen uzmanlık ve tecrübe gerektiren keson kuyu temizliğinde keson kuyuların çökme ya da toprak kayma riski bulunur. Çalışan kişinin bu riskleri gözeterek çalışması oluşabilecek kaza ve yaralanma risklerini minimum seviyede tutar.
Keson kuyular genel olarak tarımsal sulama ve içme suyu olarak kullanılır. Bu nedenle keson kuyudan çıkan suyun hijyenik olması ve bakterilerden arındırılmış olması sağlık açısından zorunludur. Bu nedenle keson kuyu temizliği sık periyotlar ile yapılmalıdır.
Keson kuyular diğer sondaj kuyularından daha farklı bir açılma yöntemine sahiptir. Daha geniş bir çapa sahip olan bu keson kuyular yumuşak toprak yapısı nedeni ile çok fazla derinliğe ulaşmaz. 10 ile 12 metre çapında olan keson kuyulara alanında uzman ve tecrübeli bir çalışan yüksek kapasiteye sahip drenaj pompası ve çıkrık ile indirilir. Kuyu içerisinde bulunan tüm ekipmanlar dışarı çıkarılır. Temizleme işleminden önce çeşitli analizler yapılarak keson kuyunun son durumu ve kirlilik oranı hakkında bilgi alınır. Ardından yapılacak işlemlere ilişkin karar verilir. Keson kuyular geniş bir alana sahip olduğu için harici olarak kirlenmesi ve çöp ve çamur tarzı birikintilerin daha fazla olması ile bilinirler. Bu kirlenme kolaylığı nedeni ile drenaj pompasını çalıştırmadan önce kuyunun dibinde var olan çamur, kil, taş, çakıl ve balçık tarzı atıklar hilti, kazma ve kürek yardımı ile kovalara doldurularak kuyu dışına atılır. Bu katı atıklar temizlendikten sonra yüksek kapasiteye sahip drenaj pompası çalıştırılır ve kuyu dibinde bulunan su tahliye edilir. Kullanılan drenaj pompası yardımı ile kuyu dibinde var olan kirli su birikintisi tamamen temizlenir. Temizlik işlemi tamamlandıktan sonra keson kuyularda dezenfekte işlemi uygulanır. Keson kuyu temizliği dezenfekte işleminin ardından tamamlanır. Kuyu temizleme işleminin ardından keson kuyularda suyun yukarı çıkmasını sağlayan ekipmanlar tekrar monte edilerek çalışır konuma getirilir. Keson kuyu temizliği 2 ile 8 saat arasında sürebilir. Bu süre kuyunun kirlilik oranı ve yapısına göre farklılık gösterebilir. Kuyu temizleme işlemi bitirilip tüm ekipmanlar eski halde çalışır vaziyete getirildikten sonra kuyu hemen kullanıma açılmaz. Yapılan temizliğe ve uygulanan yöntemlere göre keson kuyu içerisinde bulunan su 3 ile 12 saat arasında tahliye edilir. Bu süre içerisinde kuyu içersinden var olan bulanıklık ve temizleme jelleri tamamen sudan arındırılarak keson kuyuların tekrar insan sağlığı açısından kullanılır hale gelmesi sağlanır.
Keson kuyular geniş bir yüzey alanına sahip olduğu için su birikintisi oluşumu görülür. Su birikintilerinde akışkanlık olmadığı zaman diliminde yosunlanma görülür. Yosunlanmanın ardından su içerisinde insan sağlığına olumsuz etki eden bakteri oluşumu gözlemlenir. Ayrıca soğuk geçen bölgelerde açılan keson kuyuları birçok canlı için barınak ve su kaynağı görevi görebilir. Bu tür durumlarda da keson kuyuların içerisinde bulunan sularda bakteri ve mikrop görülme ihtimali yüksektir. Bu tarz hayvansal bakteri ve mikroplar insan sağlığı açısından son derece tehlikelidir. Bu tür kirli keson kuyu sularının temizlenmesi amacıyla yılda en az bir defa keson kuyu temizliği işlemi gerçekleştirilmelidir.
Keson kuyu temizliği işlemi birçok yönden önemlidir. İlk olarak içme ve tarımsal sulama amacıyla kullanılan keson kuyulardaki suların insan sağlığına uygun halde olması denetlenir. Kirlenmiş ve bakteri oluşmuş keson kuyular kullanılabilir hale getirilir. Kuyu dibinde zamanla oluşan kil, çamur ve birikintilerin keson kuyulara ulaşan su yollarını kapatması önlenir. Bu sayede keson kuyulara devamlı yer altı su kaynağından su ulaşır. Bu sayede kuyunun kullanım ömrü uzadığı gibi akan suyun kalitesi ve berraklığı da yükselir. İstanbul kuyu temizleme , İstanbul kuyu temizleme firmaları